Republica Moldova, Georgia și Ucraina vor coopera pentru combaterea amenințărilor hibride din cele trei țări. Acest lucru este anunțat într-o declarație comună, semnată, la inițiativa părții moldovenești, de către președintele Parlamentului Republicii Moldova, președintele Parlamentului Georgiei și președintele Radei Supreme a Ucrainei, a relatat pentru MOLDPRES Direcția comunicare și relații publice a legislativului.

Parlamentele Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei s-au angajat să identifice soluții, în conformitate cu legislația națională, pentru crearea celulelor anti-hibride și desemnarea Punctelor Naționale de Contact, care vor primi, analiza și partaja informații specifice legate de indicatorii și avertismentele privind amenințările hibride.

Totodată, legislativele celor trei țări și-au exprimat voința să adere în calitate de participanți sau observatori la Centrul european de excelență pentru combaterea amenințărilor hibride (Hybrid CoE) și la alte organizații europene în combaterea amenințărilor hibride.

Documentul mai subliniază că amenințările hibride urmăresc să exploateze vulnerabilitățile unei țări și adesea încearcă să submineze valorile și libertățile fundamentale ale democrației, fiind și surse de amenințare pentru sistemul energetic al țării, transporturi și  aprovizionare, sistemul de apărare, sănătatea publică, securitatea alimentară și sistemul financiar. Totodată, declarația mai atrage atenția asupra faptului că o campanie hibridă globală este în desfășurare după agresiunea Rusiei asupra navelor ucrainene în apropiere de strâmtoarea Kerci, pe data de 25 noiembrie 2018.

Cei trei președinți de parlamente încurajează asistența reciprocă între țări, precum și sprijinul din partea UE și SUA pentru a îmbunătăți capacitățile instituțiilor din cele trei țări la creșterea gradului de rezistență a Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei de a răspunde la amenințările comune și a consolida securitatea în regiune.