Un grup de copii și tineri cu dizabilități locomotorii de la  Centrul de zi ”Phoenix” din orașul Râșcani a vizitat, astăzi, Parlamentul Republicii Moldova și a discutat cu deputata Alina Zotea și Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Vizita a avut loc în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, marcată anual la 3 decembrie.

Cei nouă tineri, inclusiv șase aflați în scaune rulante și însoțitorii lor, au fost informați despre istoria clădirii Parlamentului, procesul legislativ, au vizitat muzeul instituției și sala Europei.
În sala de ședințe plenare, vizitatorii s-au întâlnit cu deputata Alina Zotea, care și-a exprimat recunoștința față de activitatea fondatoarei Centrului ”Phoenix”, Victoria Dunford, originară din Republica Moldova și stabilită în Marea Britanie. ”Prin inaugurarea acestei instituției și implicarea partenerilor străini în susținerea copiilor cu dizabilități din țara noastră oferiți o viață nouă, incluzivă în societate a acestor copii frumoși”, a spus Alina Zotea.
Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu  a menționat că dizabilitatea nu reprezintă incapacitatea persoanei, ci incapacitatea societății de a integra în viața de zi cu zi persoanele cu nevoi speciale. În context, Viorica Dumbrăveanu a informat despre inițiativa legislativă de finanțare din bugetul de stat a pachetului minim de servicii sociale adresate familiilor cu copii.
La rândul ei, fondatoarea instituției, Victoria Dunford a spus că Centrul ”Phoenix” a fost deschis în anul 2015 și, actualmente, găzduiește zilnic 20 de copii cu dizabilități din localitățile raionului Râșcani, care se află în instituție până la ora 15.00, apoi revin în familii.
Însoțitorii copiilor au abordat în discuție mai multe probleme cu care se confruntă persoanele cu nevoi speciale, inclusiv procedura de determinare a dizabilității, dezvoltarea serviciilor sociale etc.
Invitați de deputata Alina Zotea să vină în perioada sărbătorilor de iarnă să colinde Legislativul, copiii au răspuns prompt cu un recital de colinde, fiind primii colindători ai Parlamentului din acest an. Fiind informată că peste o anumită perioadă o beneficiară a Centrului ”Phoenix” își va lansa prima sa carte, deputata o invitat-o să o facă în Legislativ.
Începând de mâine, Parlamentul va găzdui și o expoziție de promovare a persoanelor cu dizabilități notorii cu genericul  „Eu vreau și pot”.