Şefa secţiei ginecologie chirurgicală din cadrul IMSP Institutul Mamei şi Copilului riscă până la trei ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.
Procuratura muncipiului Chişinău a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a medicului de încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldate cu vătămarea gravă a sănătăţii unei paciente, scrie trm.md.

Potrivit probelor, pe 27 ianuarie 2012, o locuitoare a raionului Teleneşti a fost internată la Institutul Mamei şi Copilului, cu diagnosticul hemoragie intraobdominală, fiind adusă de serviciul Aviasan de la spitalul raional, unde născuse cu o zi mai devreme şi suferise câteva intervenţii chirurgicale.

A doua zi după internare, şefa secţiei ginecologie chirurgicală a operat pacienta pentru a-i opri hemoragia, însă, concomitent i-a cauzat o leziune de ureter, ce a provocat hidronefroză secundară leziunii de ureter. Cu toate acestea, fără a stabili diagnoza corectă şi principiile de tratament, peste câteva zile şefa secţiei ginecologie chirurgicală a externat pacienta.

Ulterior, în cadrul unui control efectuat la Spitalul Clinic Republican medicii au stabilit că rinichiul drept al femeii este nefuncţional, iar acest lucru a fost generat de neglijenţa şi deficienţele medicale ale medicilor de la Centrul Mamei şi Copilului.

În prezent, şefa secţiei ginecologie chirurgicală din cadrul Institutului Mamei şi Copilului are interdicţia de a părăsi ţara.

Potrivit statisticilor Procuraturii Generale, pe parcursul anului 2017 procurorii au iniţiat 63 de cauze penale în privinţa medicilor pentru malpraxis, faţă de 49 de dosare declanşate pentru acţiuni similare în anul 2016.