În cadrul discursului anual susţinut la Kremlin, Vladimir Putin a precizat că sistemul politic al Rusiei trebuie să fie competitiv, dar că opoziţia nu are în prezent un candidat puternic pentru o concurenţă reală, care să prezinte un program credibil în faţa cetăţenilor.

“Mediul politic, ca şi mediul economic, trebuie să fie competitiv. Este important nu doar să faci zgomot în pieţele publice şi să vorbeşti despre regim. Este important să propui ceva pentru a face lucrurile mai bune. Dar când începem să comparăm ceea ce propun liderii opoziţiei, mai ales conducătorii opoziţiei non-sistemice (liberale), există o mulţime de probleme”, a spus Putin, citat de Mediafax.

Liderul de la Kremlin are o rată de încredere de aproximativ 80% în sondajele publice.

“Va fi o auto-nominalizare. Mă aştept să primesc susţinerea acelor forţe politice (partide şi organizaţii publice) care împărtăşesc opinia mea asupra dezvoltării ţării şi au încredere în mine. Aştept un sprijin la scară largă din partea cetăţenilor ruşi”, a spus Putin.

În 2012, Vladimir Putin, în vârstă de 65 de ani, a câştigat cel de-al treilea mandat de preşedinte după ce a candidat din partea formaţiunii Rusia Unită.

Rusia va organiza alegeri prezidenţiale pe 18 martie 2018.

Vladimir Putin a exercitat două mandate de preşedinte al Rusiei în perioada 2000–2008, după care a fost prim-ministru, în intervalul 2008–2012, în timp ce preşedinte era Dmitri Medvedev. Actualul mandat al preşedintelui Vladimir Putin a început în martie 2012 şi se va încheia pe 7 mai 2018.

Potrivit Constituţiei Rusiei, orice preşedinte are dreptul la cel mult două mandate consecutive, iar după o pauză de un mandat poate candida din nou. În 2008, mandatul unui preşedinte al Rusiei a fost crescut de la patru la şase ani.