Fondul Monetar Internațional a dat notă apreciativă mare pentru reforma în sistemul de pensii în Republica Moldova, elaborată de Guvern și aprobată de Parlament la sfârșitul anului trecut. Potrivit concluziilor emise de FMI, sistemul de pensii a devenit astfel unul echitabil și transparent.

„Sistemul de pensii a fost reformat pentru a-l face mai echitabil, durabil și transparent. Reforma a căutat să îmbunătățească ratele de înlocuire și să sporească sustenabilitatea sistemului de pensii (de exemplu, prin creșterea treptată a vârstei de pensionare a bărbaților / femeilor la 63/63 de ani și reducerea ratei de acumulare)”, se arată în primul raport de evaluare a Acordului de finanțare cu Republica Moldova, aprobat de Boardul FMI. Se menționează că reforma sistemului de pensii a fost coordonată cu Banca Mondială.

Experţii FMI precizează că stabilitatea sistemului va fi asigurată de creşterea contribuţiilor sociale, în special din contul angajaţilor din domeniul securităţii şi apărării, dar şi de majorarea salariilor, în general. Același raport atestă că autoritățile îndeplinesc cerințele Acordului semnat cu Fondul, Republica Moldova este pe drumul cel bun, creșterea economică semnificativă, iar autoritățile rămân angajate în buna gestionare economică. Eforturile de reabilitare a sistemului financiar continuă.

Reforma sistemului de pensii se face în două etape.  Inițial au fost anulate privilegiile la stabilirea pensiilor pentru unele categorii de cetățeni  deputați, membri ai Guvernului, aleși locali. Apoi s-a decis introducerea obligativității achitării plăților de contribuții sociale instituțiilor de forță. De asemenea, au fost majorate cu 50% pensiile pentru urmași. Această etapă a intrat în vigoare din 1 ianuarie.

De la 1 aprilie a intrat în vigoare a doua etapă, cea mai importantă. Aceasta prevede și recalcularea pensiilor celor care au intrat în sistem în perioada 2001-2008. De aceasta vor majora 84 de mii de persoane, care vor avea pensii cu până la 37% mai mari, fiind alocate peste 100 de milioane de lei. Ulterior, vor fi recalculate și pensiile celorlalți pensionari. Iar cei care vor ieși la pensie de la 1 aprilie vor primi o pensie cu până la de două ori mai mare dacă nu ar fi fost adoptată reforma.