Julian Assange, fondatorul Wikileaks, nu se va preda în pofida promisiunii sale de a face acest lucru în cazul în care Chelseei Manning, fost analist de informaţii al armatei americane, i se va garanta clemenţa, informează The Independent și citat de Mediafax.ro.

În cadrul unei postări făcute pe platforma de socializare Twitter, Julian Assange a promis că dacă Barack Obama va garanta graţierea lui Chelsea Manning, se va preda şi va accepta să meargă în SUA pentru a fi judecat de instanţa americană. În ultimele sale ore ca preşedinte în funcţie al SUA, Obama l-a graţiat pe Manning, care fusese închis pentru furnizarea unor documente secrete către Wikileaks.

Deşi iniţial Assange părea să sugereze faptul că promisiunea sa va fi dusă la bun sfârşit, în cele din urmă acesta nu va părăsi ambasada Ecuadorului din Londra, unde se se află din vara anului 2012.

Angajamentul de a accepta extrădarea în SUA era bazat pe eliberarea imediată, a declarat presei avocatul fondatorului Wikileaks. Manning nu va fi eliberat până în luna mai, pentru exercitarea unei perioade standard de 120 de zile de tranziţie, care oferă persoanelor timp să se pregătească şi să-şi găsească o nouă locuinţă în care să stea după sunt eliberaţi din închisoare.