Prestigioasa revistă americană Forbes a recunoscut că a fost indusă în eroare de Mihail Gofman, fostul şef adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din Moldova. Forbes a dat o dezmințire şi a publicat un nou articol, în care a clarificat situaţia.

Dezinformată de Gofman, revista afirmase iniţial că Vlad Plahotniuc ar fi deţinut un pachet de control în cele trei bănci implicate în schema de fraudare a BEM, Unibank şi Banca Socială şi că ar fi dirijat întreaga operaţiune. Însă după o investigare suplimentară, Forbes  a constatat că nu există nicio dovadă a implicării lui Plahotniuc în această fraudă. În ciuda afirmației lui Gofman precum că Plahotniuc ar fi fost beneficiarul principal al devalizării celor trei bănci, numele său nu este pomenit în raportul Kroll, menţionează Forbes.

Revista revine asupra articolului publicat iniţial şi precizează că principalul suspect în această fraudă este Ilan Şor, care controla cele trei bănci în acea perioadă. Forbes mai spune că, deşi împotriva lui Plahotniuc nu au fost formulate niciun fel de acuzaţii,

Gofman a mers, totuşi, la Washington ca să încerce să convingă autorităţile americane de presupusa vinovăţie a acestuia. Forbes mai vorbeşte şi despre implicarea lui Veaceslav Platon în spălarea de bani ruseşti prin banca pe care o deţine, precum şi despre arestarea acestuia la Kiev. Revista menţionează şi eforturile autorităţilor moldoveneşti pentru a recupera miliardul sustras din sistemul bancar al ţării.