Fostele conduceri ale Ministerului Sănătății au admis nejustificat majorări de costuri pentru serviciile medicale prestate populației. Premierul Ion Chicu a întrebat, în cadrul ședinței Guvernului, unde a fost luată decizia de a diminua tarifele pentru unele servicii medicale, cum a fost posibil ca în ultimii ani aceste costuri să fie dublate.

”De ce au fost aplicate așa tarife, dacă costurile arată că putem să micșorăm prețul cu mai bine de două ori? Reiese că noi achitam din FAOAM două prețuri pentru servicii care de fapt costă de două ori mai puțin”, a spus premierul.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dubrăveanu, a declarat că dacă în cazul screeningului cervical au fost implementate tehnologii avansate care au permis să fie diminuate costurile, atunci în cazul hemodializei și hemodiafiltrării, într-adevăr  tarifele au fost majorate nejustificat, ceea ce a adus un mare profit prestatorului.

”La ședința de hemodializă și hemodiafiltrare, aici aveți dreptate, era vorba despre prestator privat contractat. Prețurile au fost majorate în special pentru contractarea care a fost realizată în 2019 și ca rezultat profitul era destul de impunător pentru prestator. De aceea, pentru 2020 diminuăm acest tarif”, a spus ministrul.

Guvernul a redus astăzi tarifele pentru hemodializă, hemodiafiltrare și investigația citopatologică. Tarifele pentru hemodializă se vor reduce de la 2395 de lei – la 1995 de lei, pentru hemodiafiltrare – de la 2645 de lei – la 2195 de lei, iar pentru investigația citopatologică, de la 125 de lei – la 62 de lei.