Fostul primar al municipiului Chișinău și principalul lider al opoziției din perioada comunistă, Serafim Urechean se pronunță  în favoarea votului uninominal, considerând că aceasta este singura soluție pentru purificarea clasei politice în Republica Moldova.

„O purificare a clasei politice este posibilă doar prin votul uninominal. Eu am fost ales în primul Parlament pe circumscripție cu vot uninominal”, a declarat Urechean la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Votul uninominal ar fi un test de asanare a situației din domeniul politic din R. Moldova, a adăugat Urechean, menționând că acesta este criticat doar de „brigadirii de partid”. „ Dar câți nepotriviți au venit până acum la noi în Parlament. Fiecare al doilea e  hoț, fur , vând țara… și-s potriviți. În 1991 au venit în Parlament oameni mult mai responsabili decât la etapa actuala când vin cu cârdul, cu spisca (listele de partid n.red)”, a adăugat fostul primar.

El s-a arătat convins că până la urmă Parlamentul va adopta anume acest sistem de vot și și-a anunțat intenția de a candida, în acest caz, la următoarele alegeri parlamentare. „Dacă va fi vot uninominal, sigur că o să găsesc o circumscripție, poate aici în Chișinău și sigur că o să încerc să revin în Parlament”, a anunțat fostul lider al AMN.

Amintim că votul uninominal a fost propus de Partidul Democrat, fiind susținut deschis de sute de organizații neguvernamentale și persoane notorii din Republica Moldova, dar și de majoritatea populației, aproape un milion de cetățeni semnând în favoarea trecerii la acest sistem electoral.