Fostul procuror general interimar, Andrei Pântea, a fost plasat în arest preventiv pentru 25 de zile, fiind acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Decizia a fost luată de către Judecătoria Buiucani.

Procurorul Alexandru Cernei, a menționat că decizia de arest preventiv este motivată prin faptul că Andrei Pântea ar putea să influențeze martorii în procesul de audieri

„A fost constatat riscul de a împiedica la buna desfășurare a procesului în cauză aflării la libertate a învinuitului prin posibilitatea influențării martorilor care pot fi audiați. Prin crearea unor acțiuni de tergiversare a urmăririi penale, de asemenea fiind constatat riscul eschivării de la organul de urmărire penală”, a declarat procurorul Alexandru Cernei.

Andrei Pântea este învinuit că a transferat, acum doi ani, ilegal în Federația Rusă dosarul așa-numitului hoț în lege Grigore Karamalak, alias Bulgaru, unde acesta a fost achitat.

Avocatul suspectului afirmă că toate acuzaţiile sunt nefondate.

„Conducerea Procuraturii Generale, în condițiile în care consideră că această ordonanță de transferare a cauzei penale în Rusia sau consideră că această ordonanță de plasare sau încetare în privința învinuitului Karamalak ar fi una ilegală, nu au decât să conteste în Federația Rusă”, a afirmat avocatul Gheorghe Malic.

Dacă vinovăţia lui Andrei Pântea va fi demonstrată, fostul adjunct al procurorului general riscă până la 15 ani de pușcărie.