Sistemul electoral actual este unul corupt, iar aleşii poporului care ajung în Parlament în baza listelor de partid nu mai ţin legătura cu oamenii care le-au dat mandat de încredere, este de părere fostul deputat în Parlament, generalul Nicolae Alexei.

„În 1990, eu am fost ales în Parlmanetul Republicii Moldova pe circumscripţii uninominale, pe circumscripţia numărul 318. Eu mergeam în teritoriu pe circumscripţie, mă întâlneam cu oamenii, cunoaşteam oamenii, ei mă cunoşteau pe mine, dar cel mai important, eu cunoşteam problemele oamenilor. Deci, eu în 2001 am venit în Parlament, în funcţia de deputat în Parlament, dar pe listele unui partid politic. Pe parcursul a patru ani de zile eu nu am primit nicio scrisoare nici de la un alegător, nici de la un cetăţean, eu nu am fost telefonat, nu am fost contactat absolut deloc. Şi nu numai eu, dar toţi”, a declarat generalul pentru publika.md.

Fostul deputat mai spune că sistemul actual încurajează corupţia electorală şi singura ieşire din impas este schimbarea modului de alegere a deputaţilor. „Lichidarea acestui sistem electoral, va favoriza stârpirea corupţiei electorale, dar şi anihilarea mafiei electorale. Acest lucru se poate întâmpla, numai şi numai într-un singur caz – în cazul în care va fi schimbat acest sistem şi anume cu sistemul electoral uninominal”, a adăugat fostul deputat în Parlament.