Interpreta Geta Burlacu spune că principiile reformei votului uninominal nu sunt greu de înţeles şi că noul sistem va fi eficient în lupta cu politicienii corupți, care se ascund după liste de partid.

„Dacă să ne informăm, putem găsi că „politicienii corupţi nu se mai pot strecura în Parlament, sub acoperirea listelor de partid. Păi, nu asta ne dorim noi asta cu toată lumea?, a spus interpreta Geta Burlacu, pentru publika.md.

Preşedintele Asociaţiei Culturale „Vatra”, Vlad Negruzzi, a menţionat că reforma este una aşteptată de cea mai mare parte a societăţii. „Această iniţiativă, binevenit la moment, este un pas înainte spre democratizare, spre alegerea celor care o merită într-adevăr”, a afirmat preşedintele Asociaţiei.

Scriitorul Nicolae Dabija este de părere că votul uninominal va întări relaţia dintre alegători şi deputaţi. „Cel mai bun Parlament, aşa spune toată lumea, a fost cel din 1990, când s-a votat pe circumscripţii. De aceea, responsabilitatea va veni pe electorat.”

Potrivit celor mai recente sondaje, 70 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc un sistem de vot uninominal, iar în diasporă acest procent este unul mai înalt.