Furtul din sistemul bancar poate fi comparat cu furtul din frigiderul cetățenilor, în care s-au băgat Victor și Viorel Țopa, Veaceslav Platon, Vlad Filat și toți cei de care s-au folosit aceștia pentru a-și realiza planurile. Alegoria îi aparține fostului șef adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor de la CNA, Mihail Gofman, într-un nou interviu oferit bloggerului și jurnalistului Veaceslav Balacci, de la portalul de investigații zeppelin.md.

”Situația frigiderului” constă în faptul că orice cetățean, când deschide frigiderul, găsește minimumul necesar din alimentele pe care le păstra acolo. S-a întâmplat așa că, într-o bună zi, au intrat în bucătăria acestor cetățeni, iar pe zi dispărea tot mai mult și mai mult. S-a început încă din perioada 2007, pe când erau frații Țopa, Platon. Ulterior, după 2009, s-au alipit la acest grup grupul Lucinschi, grupul Filat, Șor, etc. Ca în final, în noiembrie 2014, să dispără nu doar produsele alimentare ale unui cetățean simplu, dar a dispărut și frigiderul. La zile grele, orice cetățean are ceva strâns la ciorap de zile negre. S-au băgat și acolo. Au cheltuit ce era ascuns și la ciorap și într-o bună zi au rămas fără nimic. Și bineînțeles că aceștia au început să-și dea foarte mari întrebări: ”ce se întâmplă cu noi?”, și-a dezvoltat ideea Gofman.

Fostul angajat al CNA mai spune că frauda bancară din Moldova trebuie privită și prin prisma evenimentelor care se produc în ultimul timp în Europa și SUA. Acesta se referă la investigațiile privind spălarea banilor, în care sunt implicate instituții financiare de rang mondial.

”Eu sper că toate investigațiile respective, care se petrec acum peste hotare, vedeți ce investigații, câte arestări, percheziții și o să urmeze într-adevăr multe aspecte interesante și poate că, într-o bună zi, ajungem și în Republica Moldova. În sfârșit poate se vor trezi și în Republica Moldova să ne ocupăm într-adevăr de deconspirarea și atragerea la răspundere a acelor care au fost implicați în așa-numitul jaf al secolului, inclusiv și laundromatul rusesc, elaborat de Platon și serviciile din alte state – din Federația Rusă, ca exemplu”, a mai spus Mihail Gofman.

Amintim că, în noiembrie, în cadrul unui alt interviu pentru zeppelin.md, Gofman a declarat că furtul din sistemul bancar al țării a fost o operațiune pregătită minuțios din timp cu scopul de a bloca parcursul european al Republicii Moldova. Această diversiune a fost pusă la cale de către Veaceslav Platon la indicația serviciilor speciale străine, cu suportul direct al ex-premierul Vlad Filat și anturajul acestuia.

”Organizatorul venea din sistemul bancar – Veaceslav Platon. Este o persoană care știe cum să se orienteze în sistemul bancar, fiindcă e un domeniu foarte specific și cu inginerii financiare care inițial nu pot fi văzute… și cu toate ramificațiile către Guvern, Parlament dacă doriți, ș.a.m.d.”, a precizat Gofman.

Fostul ofițer CNA a precizat că în schema pusă la cale de serviciile secrete străine erau implicați, de asemenea, Chiril Lucinschi, pe atunci deputat PLDM, dar și Victor și Viorel Țopa, actualii finanțatori ai Platformei DA, care erau acționari privați ai BEM.

preluat/hotnews.md