În perioada lunilor mai – decembrie 2016, în urma unei ample operațiuni, ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu angajații Departamentului Instituțiilor Penitenciare și ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, au anihilat activitatea unei grupări criminale, specializate în însușirea prin înșelăciune și abuz de încredere a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari, de la persoane fizice de gen feminin.

Astfel, în perioada anilor 2015 – 2016, membrii grupului infracțional, utilizînd sisteme informatice și reţelele de socializare, ar fi abuzat de încrederea unei femei de 35 de ani, care muncea peste hotarele Republicii Moldova. Aceștia, sub un anumit pretext inventat, au dobîndit   ilicit, prin intermediul transferurilor  bancare, o sumă de peste 400 mii de lei.

Ca urmare a investigațiilor efectuate de forțele de ordine, au fost identificaţi cinci membri ai grupului infracțional cu vîrste cuprinse  între  25 și 40 de ani, care aveau roluri bine determinate din timp. Organizatorii grupării criminale s-au dovedit a fi deținuți ai Penitenciarului nr.1 – Taraclia.

În scopul ridicării probelor și reținerii persoanelor culpabile de săvîrșirea infracțiunii, ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice au efectuat simultan 13 percheziţii în municipiul Chișinău, Penitenciarul nr.1 – Taraclia, Penitenciarul nr.5 – Leova și alte localități, de unde au fost ridicate 17 telefoane mobile, 10 cartele SIM, 1 bloc de sistem, 4 laptopuri, 9 stick-uri de memorie, precum și alte obiecte care au păstrat asupra sa urme ale infracțiunii.

Doi membri ai grupării criminale, care aveau rolul de preluare a mijloacelor bănești, au fost reținuți și plasați în izolatorul de detenție preventivă.

Persoanele reținute riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de până la 15 ani.

Centrul pentru combaterea crimelor informatice recomandã persoanelor de gen feminin sa fie maxim de prudente cu cine discutã pe reţelele de socializare şi sã nu transfere bani persoanelor, a cãror identitate nu le este cunoscutã.