Ofițerii Direcției investigare fraude economice a Inspectoratului Național de Investigații și angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au documentat activitatea mai multor întreprinderi ce desfășurau activități frauduloase manifestate prin lichifiere și spălare de bani.

În urma investigațiilor s-a stabilit că, rețeaua de înterprinderi era gestionată de un bărbat de 39 de ani, domiciliat în satul Bușila, raionul Ungheni. Acesta, împreună cu alți doi anagajați cu vîrsta de  35 și respectiv 37 de ani, domiciliați în raionul Ungheni, ridicau în numerar mijloace financiare de pe conturile bancare ale întreprinderii sub pretextul procurării produselor agricole. De fapt, actele de achiziție erau falsificate, iar cu banii ridicați de pe conturile bancare ale întreprinderilor se procurau produse agricole de la diferite gospodării țărănești, fără perfectarea facturilor sau actelor de achiziție. Ulterior, pe marfa procurată cu banii cash se perfectau facturi fiscale în adresa companiilor ce o prelucrează și exportă.

Totodată, grupul criminal organizat reda un aspect legal şi real tranzacţiilor fictive, prin asigurarea cu facturi companiile ce prelucrează sau exportă produse cerealiere.

În rezultatul tranzacțiilor, suma TVA estimativă aferentă livrărilor efectuate de companiile nominalizate a constituit peste 9 milioane de lei.

Astfel, la 30 noiembrie curent, forțele de ordine au efectuat nouă percheziții la domiciliile, automobilele figuranților, precum și în oficiile companiilor implicate în schema infracțională.

Ca rezultat, au fost depistate și ridicate ștampile, acte de achiziții a produselor cerealiere în care erau introduse date vădit denaturate, copiile buletinelor de identitate a persoanelor ce erau indicate în aceste acte, agende și caiete cu înscrisuri de ciornă ce atestă activitatea infracțională, suporturi electronice pe care sînt stocate informații privind rulajele de mărfuri și mijloace bănești nereflectate în evidența contabilă, precum și lipsă de cereale aflată la balanța contabilă, în privința cărora erau deja pregătite facturi și contracte precum că acestea sunt la păstrare în orașul Comrat.

Fiind audiați angajații companiilor implicate în schema infracțională, aceștia  au declarat despre faptul fictivității evenimentelor economice reflecate în documentele contabile, precum și introducerea la indicația liderului grupului infracțional a datelor denaturate privind activitatea de facto a întreprinderilor.

Trei membri ai grupului au fost reținuți pentru 72 de ore, dacă vor fi găsiți vinovați acestea riscă amendă de la 150 000 la 250 000 sau cu închisoare de pînă la 6 ani.