Guvernele de la Chișinău și București se vor întruni pe parcursul acestui an într-o ședință comună, în întreaga componenţă,  în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței de presă susținută de Premierii celor două state, Pavel Filip și Sorin Grindeanu.

Şefii Executivelor de la Chişinău şi Bucureşti au  afirmat că discuțiile din cadrul ședinței în format restrâns au fost deschise, sincere şi constructive. În context, Premierul Pavel Filip a evidenţiat dialogul politic foarte bun între părţi şi cooperarea bilaterală în mai multe domenii de interes comun, inclusiv  parteneriatul strategic în vederea integrării europene a Republicii Moldova.

„Republica Moldova rămâne ferm angajată pe calea realizării proiectului nostru strategic – implementarea consecventă a reformelor prevăzute de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Moldova privește în continuare spre Vest ca și proiect de țară. Adevărul e că, indiferent de poziționările prezidențiale de la Chişinău, Constituția dă mai multă putere de decizie Parlamentului şi Guvernului, astfel relația noastră nu se va schimba, așa cum nu se va schimba nimic și în opțiunea noastră europeană”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău a apreciat sprijinul constat acordat de România țării noastre, inclusiv împrumutul rambursabil în sumă de 150 milioane de Euro, accentuând că acesta depăşeşte mult valoarea bănească, fiind o mâna de ajutor şi un gest de încredere în momente de maximă importanţă.

În același timp, Prim-ministrul Sorin Grindeanu  a menţionat că România va susţine în continuare Republica Moldova în parcursul său european prin ducerea la bun sfârşit a proiectelor aflate în derulare, precum şi prin identificarea unor noi oportunităţi de cooperare bilaterală. „Vom susține acțiunile de stabilizare și consolidare a cadrelor instituționale de la Chișinău și ancorarea Republicii Moldova în cadrul european”, a declarat Sorin Grindeanu.

Şeful Executivului de la București a specificat că urmează o perioadă de consolidare a investițiilor române în Republica Moldova, inclusiv prin participarea oamenilor de afaceri români la procesele de privatizare care urmează să fie lansate de autoritățile de la Chișinău. „E timpul acțiunilor concrete, trebuie accelerat procesul de reformă și consolidate acţiunile de mai departe a parcursului european al Moldovei”, a spus Prim-ministrul României.

Oficialii s-au referit în mod special la proiectul de extindere a gazoductului Iași – Ungheni până Chișinău. În context, Prim-ministrul Pavel Filip a anunțat despre decizia Comisiei Europene de a mări suma grantului acordat pentru realizarea acestui proiect de la 10 milioane la 40 milioane de Euro. Cei doi Premieri s-au arătat încrezători că dacă vor fi consolidate eforturile, gazoductul ar putea fi construit până la sfârșitul anului 2018.