Cabinetul de miniştri a aprobat în cadrul şedinţei de ieri pachetul de legi pentru eficientizarea activităţii Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Documentele sporesc nivelului de protecţie a datelor cu caracter personal în Republica Moldova şi vin să asigure realizarea angajamentelor asumate de ţara noastră în contextul integrării în Uniunea Europeană.

Legile în cauză urmăresc eficientizarea activităţii Centrului şi asigurarea independenţei instituţionale a acestuia. Totodată, a fost majorat efectivul limită de personal al instituţiei şi extinse atribuţiile şi împuternicirile angajaţilor.

În acelaşi timp, pachetul de legi vine să sporească competenţele funcţionale şi capacităţile operaţionale ale Centrului. Astfel, autoritatea va putea interveni prompt pentru a elimina încălcările admise de operatori şi va controla legalitatea operaţiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal efectuate prin intermediul sistemelor de evidenţă a datelor ce aparţin persoanelor fizice. Această măsură nu era până în prezent reglementată corespunzător.

Pachetul de legi urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare.