Ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă detalii privind reforma instituțiilor de control de stat. Documentul care are drept scop diminuarea drastică a presiunilor statului asupra mediului de afaceri prevede, în primul rând reducerea instituțiilor cu funcție de control de la 70 la 13.

Astfel, în urma restructurării vor rămâne următoarele instituții cu funcii de control:

– Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor
– Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței
– Agenția pentru Supravegherea Tehnică
– Agenția Națională pentru Sănătate Publică
– Inspectoratul pentru Protecția Mediului
– Agenția Națională pentru Transport Auto
– Autoritatea Aeronautică Civilă
– Agenția Navală
– Inspectoratul de Stat al Muncii
– Agenția Națională de Asigurarea Calității în Învățământul Profesional
– Serviciul Vamal
– Serviciul Fiscal de Stat
– Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Totodată, potrivit ministrului Calmîc, de azi înainte, aceste intituții vor avea un program al controalelor și vor fi obligate să notifice agenții economici despre verificări. De asemenea, doar 2 instituții vor mai avea dreptul de a face controale inopinate – ANSA și Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței.

„Noi încercăm să scoatem și să micșorăm constant presiunea asupra mediului de afaceri, astfel încât să avem o previzibilitate în acest domeniu, să excludem abuzurile și să avem în același timp asigurată calitatea serviciilor sau bunurilor care sunt plasate pe piață. Deci este un element distinct care este fixat și în programul nostru de guvernare și o să monitorizăm în continuare acest moment”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc.