Republica Moldova a ajuns în vizorul presei internaționale. Mai multe publicații cunoscute au scris despre realizarea acordului tehnic dintre FMI și Guvernul Republicii Moldova.

Printre publicațiile internaționale care au preluat știrea despre încheierea acordului cu Fondul Monetar Internațional sunt: Bloomberg, Associated Press, New York Times, The Washington Post,  ABC News, CNBC, FOX NEWS, Business Insider, Radio Free Europe, Daily Mail și altele.

„Noi suntem acum un adevărat șantier de construcții din punct de vedere a reformelor și suntem determinați să continuăm ceea ce face, nu pentru FMI sau altcineva, dar în primul rând pentru”, a declarat Filip marți, find contactat telephonic de jurnaliștii de la agenția Bloomberg.

„Vom avea mai multe condiții de îndeplinit în înainte de întrunirea din toamnă Consiuliului de administrare al FMI, însă acum țara este într-o poziție mult mai bună, astfel ca să-și poată securiza stabilitatea macroeconomică și să îndeplinească obiectivele bugetare”, mai scrie Bloomberg, citând premierul moldovean.

Precizăm că programul de reforme economice va avea o durată de trei ani şi prevede o finanţare de 179 de milioane de dolari.

Decizia finală privind aprobarea acordului va fi luată de conducerea Fondului, în octombrie. Până atunci, autorităţile de la Chişinău urmează să implementeze setul de acţiuni prioritare convenite cu FMI.

„Moldova este oficial, de azi, atractiva din nou pe plan international, avem un acord. Este un pas important pentru credibilitatea economica a Moldovei, sunt validate reformele noastre din ultimele luni, urmand de altfel noi pasi pentru modernizarea tarii. Reformele continua asadar si vor avea ca rezultat un trai decent pentru cetateni” a scrie premierul Filip pe pagina sa de Facebook.

Şi deputatul eruopean Andi Cristea a salutat, într-o postare pe pagina sa de facebook, faptul că Moldova şi FMI au ajuns la o înţelegere privind încheierea unui nou acord . În acest context, Cristea consideră că şi Guvernul de la Bucureşti ar trebui să urgenteze acordarea primei tranșe din împrumutul bilateral de 150 de milioane euro.