Guvernul Gavrilița exercită presiuni asupra autorităților publice locale pentru a le determina să închidă unele instituții de învățământ. Despre aceasta a anunțat, în cadrul unui briefing, deputatul PSRM, Alla Darovannaia, membru al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Potrivit deputatului, guvernarea forțează primăriile să ia asemenea decizii folosind mecanismul de subfinanțare a școlilor, în baza Codului educației, adoptat pe timpul când Maia Sandu deținea funcția de ministru de resort, și care prevede finanțarea școlilor în funcție de numărul de elevi.

”Guvernarea, pentru a nu fi învinuită că face presiuni asupra autorităților locale, încearcă să identifice cine sunt primarii, ce apartenență politică au cei care nu se supun acestor indicații și reușesc să găsească finanțări în școlile mici. Vrem să le amintim guvernanților că fiecare om este important, fiecare copil are dreptul la educație. Solicităm insistent să găsească finanțare pentru o școală chiar dacă acolo sunt doar zece copii”, a declarat Darovannaia.

Parlamentarul a amintit că în luna octombrie, datoriile salariale pentru angajații din Educație erau de 69 de milioane de lei, iar datorită intervenției PSRM o parte dintre acestea au fost achitate.