Guvernul și Parlamentul au realizat practic toate angajamentele asumate în fața partenerilor internaționali în foaia de parcurs, ceea ce înseamnă în primul rând redobândirea încrederii acestora iar în scurt timp vor fi resimțite și rezultatele acestei activități, au declarat luni în cadrul unei conferințe de presă premierul Pavel Filip și președintele parlamentului Andrian Candu, scrie timpul.md, citat de 24h.md.

„Cel mai important obiectiv a fost să recuperăm încrederea în faţa cetăţenilor şi a partenerilor externi. Ceea ce ne-a reuşit. Ţinta a fost să repunem Moldova pe harta investiţiilor. Într-o perioadă de 5 luni de zile am încercat să realizăm tot ce aveam în foaia de parcurs. Şi 74 de măsuri din cele 82 pe care ni le-am propus le-am realizat. Suntem mulțumiți de gradul de realizare a foii de parcurs. Am reușit să obținem o înțelegere cu FMI și să îmbunătățim mediul de afaceri”, a declarat premierul Pavel Filip.

Drept rezultat, partenerii externi, în special Banca Mondială, Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional vor relua finanțările către Republica Moldova. De asemenea, România va debursa prima tranșă din creditul promis, a precizat premierul Filip.

De asemenea, Andrian Candu a menționat că Republica Moldova și-a îndeplinit practic toate angajamentele asumate în foaia de parcurs, iar cele câteva acțiuni care au mai rămas au fost amânate pentru toamnă la solicitarea partenerilor externi, în special a FMI, sau sunt acțiuni cu caracter continuu, precum evaluarea activității ANRE sau a Băncii Naționale. Printre proiectele de legi care urmează a mai fi adoptate sunt Codul audiovizualului, legea cu privire la integritate, legea privind domeniul financiar-bancar care au fost amânate pentru a fi consultate cu experții internaționali astfel ca să fie asigurată o mai bună calitate a acestora.

„Desigur, dacă depuneam mai mult efort puteau fi adoptate, dar ar fi avut de suferit calitatea acestor legi. La insistența FMI, pachetul privind sistemul financiar-bancar a rămas pentru toamnă”, declarat Pavel Filip.

Cei doi oficiali au semnat o scrisoare către Comisia Europeană în care informează despre realizări și anunță prioritățile pentru perioada imediat următoare. „Ne vom axa pe implementarea reformelor, evaluarea impactului pentru viața de zi cu zi a cetățeanului și ne propunem să continuăm în același ritm”, a precizat Andrian Candu.

„Un lucru bine început este pe jumătate făcut. Vom continua în același ritm și vom reuși”, a mai declarat Andrian Candu. El a precizat că au fost reușite realizări bune, dar mai este mult de făcut pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor.

Și premierul Filip s-a arătat optimist: „Nu am reușit să schimbăm totalmente lucrurile, dar am reușit să le aducem în albia dreaptă”, a declarat el.