Comisia de negocieri din partea Guvernului şi a Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei s-a întrunit astăzi într-o nouă şedinţă, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip.

Părţile au discutat despre problemele din sistemul de educaţie şi posibilităţile de depăşire ale acestora. Printre principale probleme au fost enumerate salarizarea sub nivel a pedagogilor, calitatea proastă a pregătirii cadrelor didactice, exodul pedagogilor.

Premierul a menţionat că se impune o abordare complexă a problemelor din ramură şi anume: implementarea reformei salarizării şi reformarea sectorului educaţiei, astfel încât acesta să devină unul eficient. S-a convenit asupra majorării salariilor cadrelor didactice din învăţământul general şi profesional-tehnic cu 11,3 %, începând din 1 septembrie anul curent.

Cuantumul mijloacelor financiare necesare pentru asigurarea acestei creşteri salariale pentru cadrele didactice, pentru 3 luni ale anului 2017, este estimat la aproximativ 94 milioane de lei. Potrivit datelor BNS, cuantumul salariului lunar mediu pe economie, prognozat pentru anul curent, este de 5600 de lei.