Legea privind modificarea și completarea Codului audiovizualului este “una neconstituțională și va fi restituită Parlamentului cu argumentele corespunzătoare”. Anunţul a fost făcut pe o reţea de socializare de Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, la data de 21 decembrie expiră termenul constituțional de promulgare a Legii privind modificarea și completarea Codului audiovizualului şi atunci aceasta va fi restituită pentru examinare Legislativului.

“Am primit mai multe adresări din partea societății civile, inclusiv din partea Adunării Populare a Găgăuziei, a consiliilor locale și alte instituții prin care acestea își exprimă îngrijorarea și dezacordul cu legea adoptată. În toate adresările se atenționează asupra limitării exprese a garanțiilor constituționale privind libertatea de exprimare, libertatea de opinie, dreptul la informare, libertatea presei, totodată fiind instituită cenzura, fapt inadmisibil într-un stat democratic. Este o situație fără precedent. Consider că cetățenii Republicii Moldova trebuie să dispună de posibilitatea de a fi informați din toate sursele pentru a putea analiza, înțelege și aprecia evenimentele ce au loc în țară și peste hotare”, se arată în mesajul Preşedintelui, citat de Moldpres.

La 7 decembrie curent, deputaţii au adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului audiovizualului, prin care se propune un mecanism de asigurare a securității informaționale a statului. Documentul are drept obiectiv lupta cu propaganda și manipularea din exteriorul țării. În urma modificărilor legislative, în Codul audiovizualului urmează a fi introdusă noțiunea de “securitate informațională” ce va implica un ansamblu de măsuri menite să protejeze cetățenii Republicii Moldova de dezinformarea și manipularea parvenită din afara țării. Încălcarea noilor prevederi de către radiodifuzori va fi sancționată cu amendă de până la 70 mii de lei.