Curtea Constituțională a amintit azi președintelui Igor Dodon că este în drept să refuze doar o singură dată propunerea Premierului de modificare a componenței cabinetului de miniștri. O sesizare a fost depusă de deputații PL, în ianuarie curent.

În replică, acesta le-a spus magistraților CC că greșesc atunci când „își închipuie că pot forța președintele să ia anumite decizii nepopulare sau antisociale”.

„Eu mai curând voi accepta să merg la referendum, să supun acțiunile mele și ale guvernării judecății poporului, decît să mă supun presiunei actualei majorități parlamentare și acoliților lor. Sunt sigur că cetățenii vor fi de partea mea. Și, în general, le recomand guvernanților să nu se joace cu voința poporului”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

În hotărârea CC, emisă astăzi pe marginea sesizării Partidului Liberal, se arată că președintele țării poate respinge candidatura pentru funcția de ministru o singură dată și doar în cazul în care își argumentează întemeiat decizia. La înaintarea repetată a aceluiași candidat, șeful statului este obligat să semneze decretul de numire.

Liberalii, care s-au despărțit recent de Anatol Șalaru, au anunțat că vor înainta candidatura lui Valeriu Munteanu pentru funcția de ministru al Apărării. Igor Dodon a menționat atunci că nu agreează propunerea, invocând că Munteanu promovează valorile unioniste.