Vlad Filat este tatăl politic al Președintelui țării, Maia Sandu. Ea masiv a luat în anturajul său oameni anume din acea echipă – PLDM. Astfel Igor Dodon a răspuns la întrebarea unui cetățean – de ce a fost eliberat Vlad Filat? 

Recent, deputații PSRM au prezentat dovezi că în prezent Președinția este condusă, aproape în întregime, de fosta echipă PLDM. Pe lângă faptul că Maia Sandu a fost promovată în politică de Vlad Filat, majoritatea consilierilor prezidențiali azi sunt foști liberali-democrați.

Liliana Nicolaescu-Onofrei a fost viceministru al Educației, promovată de PLDM. Igor Grosu, lider PAS și membru al Consiliului Suprem de Securitate, a fost viceministru al Educației, promovat de PLDM. Andrei Spînu a ajuns secretar general al Administrației Prezidențiale a Maiei Sandu după ce a fost președintele organizației de tineret PLDM.

Consilierul Maiei Sandu pe Securitate și Apărare, Ana Revenco, în 2012, a fost promovată de verișorul său, Dorin Recean, membru PLDM, în funcția de director al Centrului de Combatere a Traficului de Ființe Umane.

Veaceslav Negruță, fostul membru PLDM și ministru al finanțelor din partea PLDM, a activat în Guvernul Filat pe timpul furtului miliardului.

Vasile Popa, azi este vicedirector la SPPS, el a fost bodyguardul personal a lui Filat, după care a devenit bodyguardul personal al Maiei Sandu.

Vladislav Kulminski era consilierul lui Iurie Leancă, pe când acesta era membru PLDM.

Liliana Palihovici a fost promovată de Maia Sandu ca reprezentant special pe probleme de gender. Palihovici a fost vicespeaker PLDM, membru și unul dintre liderii formațiunii conduse de Filat.