Inițiativa Partidului Democrat de a elimina obligativitatea serviciului militar pare să nu fie pe placul opoziției, dar și a unor reprezentanți ai societății civile. După PAS și Igor Munteanu, reprezentant a societății civile și susținător activ al Maiei Sandu,a  venit cu critici în adresa proiectului. Acesta consideră că Moldova trebuie să-și mărească bugetele militare și să continue sa recruteze tineri.
“Anularea serviciului militar obligatoriu nu conduce în mod necesar spre o armată profesionistă , dar o fragilizează”, a scris Munteanu pe Facebook.
Amintim că ieri, în cadrul ședinței săptămânale a Partidului Democrat, formațiunea a decis să ofere sprijin politic inițiativei de eliminare a obligativității serviciului militar. Proiectul vine ca urmare unui studiu realizat de către Guvern, în comun cu experți din domeniu. Potrivit planului propus de democrați recrutarea obligatorie va fi anulată, urmând ca rândurile armatei să fie suplinite cu militari angajați prin contract.
„Am solicitat o asemenea evaluare ca urmare a unor semnale, ce au vizat: condițiile, pe care armata noastră le poate oferi, în prezent, tinerilor recruți, condiții insuficiente pentru o pregătire temeinică și un trai decent, pe perioada desfășurării serviciului militar. Modul în care unii tineri plătesc sume mari de bani și scapă de serviciul militar, fiind înrolați doar cei, care nu au bani să plătească, și aici vorbim despre un lucru extrem de grav, care trebuie oprit pentru totdeauna”, a declarat liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului săptămânal de presă al formațiunii.
Inițiativa democraților a fost criticată imediat de către reprezentanții PAS. Adjunctul Maiei Sandu, Mihai Popșoi a spus că serviciul obligatoriu nu trebuie eliminat în totalitate, ci doar pentru acei care aleg să o facă din motive de pacifism sau religiozitate.