Primarul de Orhei, Ilan Șor, acuzat de escrocherie și spălare de bani, a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare, într-un penitenciar de timp semiînchis. Decizia a fost emisă ieri de magistrații Judecătoriei Buiucani.

Primarul de Orhei a fost eliberat din sala de judecată, până la pronunțarea sentinței definitive. Magistrații i-au schimbat lui Ilan Șor măsura preventivă de arest la domiciliu cu eliberarea provizoriu sub control judiciar, scrie radiochisinau.md.

Ilan Șor a fost recunoscut vinovat pentru cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere și pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Procurorii, care cereau inițial 19 ani de închisoare consideră decizia una neîntemeiată, pentru că au fost acumulate suficiente probe care atestă vinovăția lui Ilan Șor. Acuzatorii cer  o pedeapsă mai aspră și vor contesta decizia la Curtea de Apel. Pe de altă parte, avocații lui Ilan Șor spun că acest dosar este unul motivat politic și că, de asemenea, vor contesta decizia.

Ilan Șor a fost reținut la 22 iunie anul trecut, fiind învinuit că, în 2014, ar fi obținut prin înşelăciune peste 5 miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii înregistrate în zone off-shore. Potrivit procurorilor, banii au fost oferiți în calitate de credite mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Şor. Acesta i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al Băncii de Economii să voteze pentru creditarea companiilor sale, tăinuind că el este proprietarul lor de facto.

Ilan Șor nu a recunoscut implicarea sa în frauda bancară, acuzându-l pe fostul premier Vlad Filat că ar fi făcut presiuni asupra lui, pentru a-l ajuta pe omul de afaceri Veaceslav Platon să obțină aceste credite.