Autoritățile au început reabilitarea cimitirului evreiesc din Chișinău, monument național de istorie și artă.

Planul de reconstrucție a fost consultat, astăzi, în cadrul unei vizite de documentare a președintelui parlamentului Andrian Candu cu reprezentanții Comunității evreiești din Republica Moldova, precum și cu Paul Packer, președintele Comisiei SUA pentru Conservarea Patrimoniului American în străinătate și Tali Ploskov, vicepreședinta Knessetului Statului Israel,  copreședintă a Grupului parlamentar de prietenie Israel-Moldova, transmite Moldpres cu referire la Direcția comunicare și relații publice a legislativului.

Amintim că, recent, cimitirul a fost transferat din gestiunea Consiliului municipal Chișinău în subordinea Ministerului  Educației, Culturii și Cercetării.

Cimitirul evreiesc, cu o suprafață de peste 12 hectare și cu peste 40 de mii de morminte, funcţionează din 1887. Este unul din cele mai vechi cimitire din Chișinău, fiind inclus în lista monumentelor de istorie şi artă de categorie naţională. O parte din cimitir a fost distrusă în perioada celui de-al doilea Război Mondial. În cimitir se regăsesc mai multe morminte și monumente vechi de peste un secol, precum și o sinagogă funebră, unică în Moldova, care necesită reparație. Înmormântări în cimitir au loc și în prezent.