Republica Moldova şi România ar putea crea un batalion mixt pentru situații de urgență. Afirmaţia a fost făcută astăzi de către ministrul Apărării Naționale al României, Mihai Fifor, în cadrul unei conferinţe susţinute la Chişinău în comun cu ministrul moldovean al Apărării, Eugen Sturza.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au trecut în revistă subiecte ce ţin de cooperarea militară bilaterală, dar şi cooperarea în cadrul organizaţiilor militare internaţionale.

„Au fost puse în discuţie modalități de sprijin prin care România ar putea să ne ajute la consolidarea capacităților Armatei Naționale. De asemenea, am abordat subiecte ce ţin de cooperarea în domeniul învățământului militar şi participarea militarilor moldoveni la operațiunile Uniunii Europene de gestionare a crizelor, în comun sau cu sprijinul României. Această intenție necesită o pregătire minuțioasă”, a opinat Sturza, citat de Moldpres.

El a specificat că, pe lângă sprijinul oferit Armatei Naționale, Guvernul României a desfășurat mai multe proiecte benefice cetățenilor, inclusiv proiectul NATO de distrugere a pesticidelor. „România a contribuit cu 850 mii de euro pentru reambalarea și distrugerea pesticidelor. Cooperarea dintre armatele României și Republicii Moldova este importantă pentru securitatea țării noastre și trebuie să rămână la fel”, a adăugat Sturza.

Oficialul român a afirmat că relaţiile în domeniul militar dintre R. Moldova şi România sunt excelente, iar Guvernul de la Bucureşti rămâne un susţinător aprig al autorităţilor de la Chişinău. „R. Moldova este un partener strategic pentru noi, nu doar un stat strategic. Vă asigur de întreaga noastră susținere”, a spus ministrul Apărării Naționale al României, Mihai Fifor.