Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut luni o întrevedere cu Federica Mogherini, vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Potrivit Serviciului diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE, interlocutorii au făcut un schimb de opinii pe marginea Concluziilor privind Moldova, adoptate de către Consiliul Afacerilor Externe al UE. Ministrul Ulianovschi a apreciat Concluziile drept un document echilibrat, care recunoaște atât progresele înregistrate în implementarea reformelor, cât și punctează domeniile unde se așteaptă rezultate mai vizibile, scrie Moldpres. În acest sens, Tudor Ulianovschi a informat despre principalele evoluții interne, în special pe domeniul justiției, investigarea fraudei bancare, lupta împotriva corupției.

Federica Mogherini a menționat că discuția cu privire la Republica Moldova din cadrul Consiliului Afacerilor Externe al UE a arătat interesul și angajamentul Statelor Membre pentru țara noastră. Comisarul european a asigurat partea moldovenească de sprijinul ferm al UE pentru promovarea reformelor bazate pe Acordul de Asociere. De asemenea, Înaltul Reprezentant a încurajat Republica Moldova să participe în continuare în misiunile CSDP /Politica de Securitate și Apărare Comună/ ale UE.

Oficialii au efectuat un schimb de opinii despre procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Ministrul Ulianovschi a apreciat sprijinul acordat de UE în soluționarea problemelor de pe agenda negocierilor în formatul 5+2.

La finele întrevederii, ministrul moldovean a extins o invitație Înaltului Reprezentant de a efectua o vizită în Republica Moldova.