Compania regională de telecomunicații Interdnestrcom ar putea să fie înregistrată sub jurisdicția Republicii Moldova și create astfel condiții pentru reluarea legăturii telefonice între ambele maluri ale Nistrului, urmare a unei modificări la articolul 97 din Legea comunicaţiilor electronice. Proiectul de lege privind operarea modificării, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un deputat, a fost avizat pozitiv astăzi de către guvern.

„Ajustarea legii este necesară pentru implementarea deciziei protocolare cu privire la măsurile de organizare a interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor, semnată la 25 noiembrie 2017”, a anunțat în ședința executivului ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, scrie Moldpres.

Potrivit ministrului, prin această decizie se creează condiții pentru avansarea negocierilor privind înregistrarea sub jurisdicția Republicii Moldova a operatorului regional de telecomunicații Interdnestrcom și interconectarea telefonică între ambele maluri. Astfel, guvernul va putea oferi compensare operatorilor Orange și Moldcell pentru retrocedarea, în limitele teritoriale, a frecvențelor din banda 800 de megaherți, iar autoritatea de reglementare va înregistra în baza legislației moldovenești operatorul de la Tiraspol.

„Procesul are loc cu medierea OSCE”, a menționat Gaburici. Ministrul a adăugat că modificarea legislativă nu va avea efecte juridice directe până nu se realizează cesiunea benevolă de către operatorii naționali și nu va oferi derogări de la cadrul intern de operare. Totodată, această decizie „este un semn clar că Republica Moldova face pașii necesari pentru integrarea regiunii în câmpul său legal”, a declarat Chiril Gaburici.

Legătura telefonică a fost întreruptă în anul 2003.