Peste 4.16 miliarde de lei vor investite anul viitor în reparaţia, reabilitarea și construcția drumurilor naţionale și regionale, a declarat astăzi într-o conferință de presă vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei şi Infrastructurii. Cifra este de aproape două ori mai mare în comparaţie cu anul 2017, când au fost planificate 2.5 miliarde de lei.

“Avem 355 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiții, resurse disponibile pentru 17 contracte în derulare, semnate în 2014-2016. Pentru anul viitor sperăm ca majoritatea dintre acestea să le punem în aplicare. Avem 24 milioane de euro de la UE pentru trei proiecte”, a menționat Octavian Calmîc, citat de Moldpres.

El a adăugat că anul 2018, ca finanțare și ca volum al lucrărilor preconizate, este o provocare pentru MEI, Administrația de Stat a Drumurilor, companiile locale și internaționale implicate în realizarea proiectelor. „La începutul anului viitor o să lansăm o hartă interactivă care va da posibilitatea să urmărim în timp real cine este responsabil pentru un tronson de drum sau altul, care este progresul în implementarea proiectului, care sunt motivele de ce nu se avansează ”, a mai notat ministrul Economiei și Infrastructurii.

În 2018 se preconizează reparația capitală a circa 100 kilometri de drumuri, reparația a 10 poduri, reparația curentă a 350 kilometri de drumuri naționale, va fi dat în exploatare drumul Ungheni-Chișinău, cu excepția unui segment de 6,6 kilometri, drumurile Hâncești – Lăpușna, Comrat – Ciumai și circa 80 la sută din șoseaua Bălți – Sculeni.

Vicepremierul Calmîc a subliniat că, în funcție de lungimea drumurilor reabilitate și construite, în anul 2018 se planifică cel puțin o dublare a lucrărilor.