Pe parcursul anului 2017, deputații au examinat 4 moțiuni simple asupra politicilor realizate de ministere, toate fiind respinse de Parlament. Datele se conțin în bilanțul statistic al procesului legislativ pe anul trecut.
Astfel, Legislativul a examinat moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul sănătății realizate de ministrul Ruxanda Glavan, moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul transporturilor realizate de ministrul Iurie Chirinciuc, moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul învățământului realizate de Ministerul Educației, precum și moțiunea simplă asupra politicii externe realizate și promovate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Toate moțiunile au fost înaintate de fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.
La solicitarea deputaților, au fost organizate patru audieri parlamentare în cadrul ședințelor plenare ale Legislativului. Subiectele discutate au vizat măsurile întreprinse pentru protecția ecosistemului râului Nistru, modul de organizare a concursului de selectare a concesionarului lucrărilor de exploatare a petrolului și gazului natural, desfășurarea examenului de bacalaureat din anul 2017 și executarea Hotărârii Parlamentului privind alimentația copiilor în grădinițe și școli.
Tot în anul 2017, potrivit legislației în vigoare, Parlamentului i-au fost prezentate 27 de rapoarte de activitate de către instituțiile de specialitate ale administrației publice și cele aflate sub control parlamentar. Este vorba de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Centrul Național Anticorupție, Avocatul Poporului, Comisia Electorală Centrală, Curtea de Conturi, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, Banca Națională, Autoritatea Națională de Integritate, Consiliul Concurenței, Consiliul Superior al Magistraturii etc. Din totalul celor 27 de rapoarte, 7 au fost examinate în plenul Parlamentului.
Bilanțul statistic al procesului legislativ mai arată că, pe parcursul anului 2017, în Parlament au activat 2 comisii speciale.