La Chişinău a fost inaugurată astăzi Asociaţia Investitorilor din România (AIR). Structura reuneşte companiile cu capital român din Republica Moldova şi reprezintă o platformă pentru dezvoltarea şi atragerea investiţiilor române în economia naţională.

La ceremonia de inaugurare au participat premierul Pavel Filip şi prim-ministrul României, Viorica Dăncilă. Pavel Filip a menționat că lansarea AIR va asigura un dialog permanent cu investitorii și va contribui la soluționarea promptă și eficientă a problemelor mediului de afaceri, se menționează într-un comunicat al Guvernului, crie trm.md.

În context, Pavel Filip sa referit la eforturile Executivului de la Chișinău, orientate spre dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv, evidențiind reforma actelor permisive, reducerea numărului instituțiilor de control, simplificarea procedurilor de raportare, precum și lansarea reformei legislației muncii. Premierul moldovean a îndemnat membrii AIR să participe activ la lucrările Consiliului Economic, pe platforma căruia sunt discutate și puse în aplicare reforme importante pentru dezvoltarea  comunității de business.

La rândul său,  premierul României, Viorica Dăncilă, a reiterat determinarea fermă a României de a-și consolida prezența pe piața din Republica Moldova, subliniind că lansarea AIR transmite un semnal de încredere investitorilor din România și UE față de mediul de afaceri din țara noastră. „Vă încurajez să realizați cât mai multe contacte între reprezentanții mediilor de afaceri, menite sa identifice noi oportunități de diversificare a prezenței investițiilor românești ”, a spus Viorica Dăncilă.

AIR reunește 14 companii care activează în Republica Moldova în domenii, precum construcțiile, comerțul, logistica, sectoarele financiar-bancar și farmaceutic. Investițiile totale ale companiilor membre AIR în Republica Moldova se cifrează la aproximativ 76 milioane de euro.