549 de femei şi 45 de copii din Republica Moldova au fost supuşi violenţei domestice pe parcursul anului 2017, arată datele oficiale.

Potrivit aceloraşi date, doar pe parcursul anului curent din cauza violenţei în cadrul familiilor au decedat 15 femei şi doi copii. În contextul prevenirii şi combaterii violenţei domestice, începând de astăzi, 25 noiembrie şi până pe 10 decembrie, la Chişinău se vor desfăşura o serie de acţiuni de popularizare a mesajelor de non-violenţă împotriva femeilor, scrie trm.md.

Campania Organizației Națiunilor Unite (ONU) „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” s-au aliniat, în acest an, mai multe ONG-uri, partide politice, precum și Parlamentul Republicii Moldova, care a lansat, cu această ocazie, campania „ALEGE o viață fără violență”. Cu ocazia lansării campaniei, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a adresat un mesaj în care îndeamnă cetățenii să se implice în lupta împotriva violenței.

„Mi-ar plăcea să spun că în anul 2017 niciun bărbat nu hărțuiește și nu bate femeia, dar, din păcate, femeile sunt omorâte în bătaie în țara noastră. Iată de ce apelul meu este adresat nu doar celor care trăiesc în calvarul violenței domestice, mă adresez celor care aud țipete peste perete, celor care cunosc familii unde bătaia este un instrument de comunicare. Noi vom continua să monitorizăm subiectul, dar cel mai important, este să monitorizați și voi. Suntem obligați să ne implicăm, să alertăm poliția, să sprijinim femeile”, a declarat Andrian Candu.