Republica Moldova şi România ar putea încheia un Acord bilateral care ar permite plasarea cetăţenilor moldoveni în câmpul muncii din România. Despre aceasta a anunţat viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat rezultatele vizitei sale la Bucureşti, la începutul acestei săptămâni.
„Am discutat cu colegii de la București posibilitatea încheierii unui Acord bilateral care va permite plasarea în câmpul muncii din România a cetățenilor noștri după modelul pe care l-am aplicat în 2012 cu Israelul, când am semnat un Acord bilateral și 2000 de cetățeni moldoveni lucrează și astăzi în această țară. În cazul în care am putea semna un astfel de acord bilateral, cetățenii moldoveni ar fi plasați într-un câmp legal, cu protecție socială, într-o distanță apropiată de casă”, a declarat Iurie Leancă, citat de trm.md.

Potrivit lui Iurie Leancă, vizita sa la București s-a axat pe relația bilaterală dintre cele două state, dar și pe agenda europeană a Republicii Moldova și rolul extrem de important al României în realizarea acestui obiectiv. „Integrarea Republicii Moldova se face cu București, cu România și prin România. Am convenit să relansăm activitatea comisiei interguvernamentale pe probleme de integrare europeană. Ne referim la discuții sectoriale, transferul experienței pe care România a acumulat-o în domeniul integrării europene”, a spus oficialul.

Un alt subiect care a fost pus în discuție la București a vizat utilizarea părții neasimilate până în prezent a finanţării nerambursabile de 100 de milioane de euro oferită de România țării noastre. „Sunt 60 de milioane deocamdată nevalorificate. Este în interesul nostru să revenim la aceste proiecte de sprijin nerambursabil pe domenii de care ar beneficia cetățenii din Republica Moldova”, a menționat viceprim-ministrul.

Potrivit lui Iurie Leancă, astăzi în Republica Moldova se află în derulare peste 40 de proiecte susținute financiar de către Guvernul României. „Problema este că foarte puțin se știe despre acest lucru. Deocamdată comunicarea comună aici la Chișinău a colegilor din România și a noastră, acelor din Guvern și Parament este mult sub nivelul acțiunilor întreprinse de către prietenii noștri de la București. Am convenit să trecem la acțiuni astfel încât cetățeanul din Republica Moldova să fie informat obiectiv cine ne sunt prietenii, de unde vine sprijinul”, a punctat Iurie Leancă.

În cadrul vizitei sale la București, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană a discutat cu oficialii români și despre posibilitatea adoptării unui proiect de anulare a taxelor de roaming între România și Moldova. „Am văzut interesul părții române de a ne ajuta, fiindcă asta în primul rând ar ajuta cetățenii din Republica Moldova”, a spus Iurie Leancă.