Numărul colaboratorilor vamali și al echipamentelor de verificare va fi suplinit în perioada sărbătorilor pascale pentru a fluidiza traficul transfrontalier.

Potrivit Serviciului Vamal, vor fi utilizate toate arterele de control pentru a face față fluxului de călători, care atestă o creștere semnificativă în această perioadă, scrie Moldpres.

Totodată, în cadrul fiecărui post vamal a fost creat un grup de intervenție, membrii căruia, în caz de necesitate, sunt rechemați în serviciu și implicați în efectuarea controlului vamal.

În regim intensificat de lucru vor activa și ofițerii antifraudă, detașați în cadrul posturilor vamale. Aceștia vor fi prezenți în post 24/7 pentru a prelua spre documentare fraudele consemnate de inspectorii de la linia de control.

O altă măsură de fluidizare a traficului, introdusă de către Serviciul Vamal, se referă la aplicarea sistemului de „Două coridoare” la patru dintre cele mai solicitate posturi vamale: Sculeni, Leușeni, Giurgiulești și Tudora. Prin urmare, cetăţenii care nu deţin bunuri ce necesită a fi declarate pot opta pentru Coridorul Verde, în timp ce Coridorul Roşu este destinat persoanelor care transportă mărfuri care presupun achitarea taxelor vamale aferente.

Toate măsurile enumerate au fost propuse și omologilor din Ucraina și România, astfel încât formalitățile de vămuire să fie accelerate pe ambele părți ale frontierei.

Totuși, pentru a evita o eventuală extindere a timpului de așteptare în vamă, cauzată de suprasolicitarea unor puncte de trecere, Serviciul Vamal recomandă cetățenilor să opteze pentru toate posturile vamale existente. Informația privind posturile vamale de frontieră poate fi găsită accesând Harta interactivă a punctelor de trecere, disponibilă pe pagina web a Serviciului Vamal.

De asemenea, participanții la traficul transfrontalier își pot planifica ruta optimă, accesând rubrica TRAFICUL ON LINE,  unde au posibilitatea să vizualizeze în timp real numărul unităților de transport care se află în cele mai tranzitate puncte de trecere.