Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu directorul executiv al Departamentului instituții financiare al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Nick Tesseyman, președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, și președintele Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu.

Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Guvernului, premierul a salutat venirea acestor importanți investitori pe piața financiar-bancară din Moldova și i-a asigurat de toată deschiderea Guvernului. ”Venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova prin preluarea în comun cu BERD a pachetului de acțiuni la Victoribank este inclusiv rezultatul eforturilor depuse de Guvern pentru stabilizarea situației în sectorul bancar și constituie un semnal încurajator și pentru alți potențiali investitori”, a spus Pavel Filip, citat de Moldpres.

Referindu-se la progresele din sectorul bancar, premierul a precizat că în anii 2016-2017 s-a făcut ordine în sistem, au fost consolidate atribuțiile Băncii Naționale în procesul de evaluare și supraveghere a băncilor, fiind asigurată transparența și calitatea acționarilor și transpuse standarde și practici internaționale în legislația națională.

Premierul a menționat că își dorește un dialog direct cu investitorii mari. Totodată, șeful Executivului a exprimat recunoștință conducerii BERD pentru suportul constant acord în realizarea diferitor proiecte în Republica Moldova, precizând că pentru a asigura o utilizare mai eficientă a banilor, a fost revăzut mecanismul de coordonare a asistenței externe. Acum de această activitate se ocupă ministerul Finanțelor, fapt ce asigură o utilizare prudentă și mai eficientă a banilor publici.

Prim-ministrul a vorbit și despre acțiunile întreprinse de Guvern în ultima perioadă pentru ameliorarea mediului de afaceri. Astfel, a fost redus numărul instituțiilor cu funcții de control, a actelor permisive, în plus acestea sunt acordate prin ghișeul unic.