Perspectivele de avansare a relațiilor moldo-americane au fost discutate astăzi, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit. Oficialii au trecut în revistă evoluțiile dialogului strategic bilateral și au făcut un schimb de opinii privind prioritățile de activitate ale Executivului, relatează Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

În acest sens, premierul a vorbit despre procesul de implementare a Programului cu Fondul Monetar Internațional, menționând că în contextul misiunii de evaluare, desfășurată în perioada 15-27 martie curent, FMI va avea posibilitatea să facă o analiză detaliată a ultimelor evoluții din economia națională. De asemenea, prim-ministrul a reiterat că autoritățile rămân angajate în îndeplinirea condiționalităților pentru obținerea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene, notează sursa citată de Moldpres.

În altă ordine de idei, Pavel Filip a spus că un obiectiv cheie rămâne continuarea reformei în domeniul justiției și asigurarea transparenței sistemului judiciar și a instituțiilor anticorupție. Printre cele mai importante acțiuni planificate în acest sens se numără elaborarea unor proiecte de lege care să fortifice sistemul judecătoresc, dar și a unui mecanism de evaluare a integrității judecătorilor.

La rândul său, James Pettit a încurajat autoritățile să continue implementarea reformelor, reconfirmând sprijinul țării sale în realizarea programelor de modernizare a Republicii Moldova. În cadrul discuțiilor, oficialii s-au mai referit și la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, accentuând necesitatea continuării negocierilor în formatul „5+2”.