Regulamentul de implementare a Programului de stat „Prima casă” este expus consultărilor publice până pe 19 februarie curent. Acesta reglementează aspectele tehnice de implementare a programului, inclusiv procedurile de solicitare și acordare a creditului.

Documentul stabilește criteriile de admitere a băncilor în cadrul Programului, condițiile de acordare a creditului de către bancă, cele de acordare și executare a garanției de stat, precum și cele de valorificare a locuinței ipotecate. De asemenea, documentul prevede marja maximă a dobânzii, care poate fi aplicată de către bănci la acordarea creditelor în cadrul Programului pe parcursul anului 2018, scrie Moldpres.

Potrivit regulamentului, solicitările de acordare a creditului pentru procurarea locuinței vor fi depuse direct la bancă, care va examina cererea în decurs de cinci zile lucrătoare. Ulterior, aceasta va expedia setul de documente către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), care, la fel, va examina setul de documente timp de cinci zile.

Dacă banca va accepta acordarea creditului şi solicitantul va întruni toate condiţiile, pentru a deveni beneficiar al Programului, ODIMM va emite o decizie de garantare a creditului. În cazul în care se va refuza acordarea creditului, instituțiile vor trebui să-și argumenteze motivul.

Totodată, în termen de 10 zile lucrătoare de la emiterea deciziei de garantare a ODIMM se va încheia un contract de garanţie de stat cu creditorul și un contract de acordare a garanției de stat cu solicitantul Programului.

Programul „Prima casă” prevede procurarea apartamentelor și caselor de locuit pe teritoriul Republicii Moldova, în special, pentru familiile tinere, membrii cărora nu au depășit vârsta de 45 de ani, sunt încadrați în câmpul muncii și au venituri oficiale.

Vor putea fi achiziționate locuințe care au fost finalizate și date în exploatare până la data depunerii cererii. Prețul acestora nu trebuie să depășească un milion de lei, iar rata inițială achitată de beneficiar va fi de 10% din preț. De asemenea, beneficiarii nu trebuie să dețină în proprietate o locuință sau să aibă credite ipotecare nestinse. Creditul va fi acordat de băncile comerciale pe un termen de maxim 25 de ani, în lei moldovenești. Plata lunară achitată de beneficiar nu va depăși 50% din veniturile oficiale salariale nete ale familiei, iar statul va garanta 50% din credit. Beneficiarii nu vor putea înstrăina locuința achiziționată în primii cinci ani de la dobândire, cu excepția cazului de achitare deplină a datoriei pe credit.