România va continua să susțină R. Moldova pe multiple planuri, relația cu țara noastră fiind o relație specială, reglementată prin parteneriatul strategic încheiat între cele două țări, a declarat astăzi ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, în cadrul unei conferințe de presă la sediul Ambasadei României la Chișinău.

Ministrul român Natalia-Elena Intotero a prezentat rezultatele vizitei sale efectuate în ultimele două zile în R. Moldova, menționând că aceasta a fost marcată de mai multe întâlniri cu oficiali moldoveni și cu reprezentanți ai administrației publice locale și ai societății civile, scrie Moldpres.

Potrivit oficialului, în cadrul întâlnirii cu viceprem-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, au fost concretizate unele proiecte implementate de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și care vizează în calitate de beneficiari copiii, elevii și cadrele didactice din Republica Moldova, inclusiv din cele opt școli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană (dotarea cu literatură a bibliotecilor, organizarea taberelor de vară și a sejururilor gratuite, efectuarea schimburilor profesionale de bune practici etc.). De asemenea, oficialii au convenit asupra necesității de a fi depuse eforturi comune în vederea consolidării parteneriatului pe filiera educațională, cu focalizarea atenției pe promovarea respectării dreptului fundamental la educație în limba maternă.

În același timp, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a subliniat că în cadrul întrevederii cu ministrul Educației Culturii și Cercetării, Monica Babuc, au fost discutate subiecte privind cooperarea în domeniile educației, culturii și cercetării între Republica Moldova și România. Oficialii au vorbit despre dinamica pozitivă a dialogului bilateral și despre sprijinul constant acordat țării noastre de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni prin intermediul proiectelor culturale desfășurate în comun cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, colaborare inițiată în anul 2014 prin semnarea unor protocoale de cooperare, care sunt reconfirmate anual.

Oficialul român a afirmat că s-a întâlnit, de asemenea, cu șeful  Biroului relații cu diaspora, Olga Coptu, Mitropolitul Basarabiei, IPS Petru, precum și cu membri ai mediului asociativ și reprezentanți ai mass-media de limba română. Totodată, Natalia-Elena Intotero a participat și la lucrările celei de-a III-a ediții a Conferinței „Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018”, organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, s-a aflat în vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 18 – 20 aprilie 2018.