Parlamentul European propune noi modalități de intensificare a relațiilor UE cu Ucraina, Georgia și Moldova înainte de summit-ul Parteneriatului estic din 24 noiembrie. Printre acestea sunt crearea unui fond fiduciar. Totodată pentru a rezolva conflictele teritoriale care implică cele trei state, Parlamentul European ia în vedere creșterea  presiunii asupra Rusiei. Experții susțin că Uniunea Europeană este interesată pentru a menține stabilitatea în regiune, totuși, din cauza restanțelor și a problemelor interne, cele trei state nu au deocamdată șansa de a obține perspective europene clare așa cum au solicitat Chișinăul, Kievul și Tbilisi.

Un nou raport al Parlamentului European solicită aprofundarea colaborării cu cele trei state și găsirea unor noi modalități de a sprijini țările aflate la frontierele de est ale UE. În capul listei de recomandări este înființarea unui fond fiduciar sau altfel spus unui fond de suținere, care să devină un instrument de reacție la situațiile de criză și post-criză. Resursele ar proveni de la donatori publici și privați pentru investiții în proiecte care vizează îmbunătățirea structurilor socio-economice, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. Totodată, este subliniată necesitatea de a menține presiunea asupra Rusiei pentru a rezolva conflictele teritoriale care implică țările, notează Radio Chişinău.

Parteneriatul Estic a fost creat în anul 2008 ca o platformă de cooperare a Uniunii Europene cu Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Armenia și Belarus. Primele trei state au semnat Acorduri de asociere cu Uniunea Europeană.