Până la sfârșitul lunii iulie, întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) va procura 12 locomotive noi. Achiziția va avea loc în cadrul unui proiect finanțat de BERD și BEI. Informația a fost prezentată de conducerea instituției în cadrul unei ședințe la Guvern convocată de premierul Ion Chicu.

Potrivit datelor prezentate la această ședință, restanțele la salarii în unele subdiviziuni ale CFM au fost lichidate. CFM a avut în ianuarie un venit din vânzări de 78,4 milioane de lei, iar în februarie – de 86,4 milioane de lei. Cheltuielile de producere în primele două luni ale anului au constituit 76,7 milioane de lei și 74,2 milioane de lei.

La ședință s-a mai menționat că o porțiune de cale ferată pe tronsonul Bender – Giurgiulești urmează să fie renovată. În prezent are loc procesul de evaluare a ofertelor tehnice depuse pentru reabilitarea infrastructurii feroviare pe acest sector cu o lungime de 233 de kilometri.

Premierul a solicitat conducerii CFM să-și concentreze atenția pe realizarea proiectelor finanțate de partenerii de dezvoltare, să îmbunătățească competitivitatea serviciilor CFM, să implementeze mecanisme de control și optimizare a cheltuielilor de producere și să combată eficient furturile de combustibil.

CFM are peste 6500 de angajați. Întreprinderea administrează aproape 1800 km de linii feroviare.