Salariile personalului medical aproape că s-au dublat, în rezultatul reformei implementate pe parcursul acestui an la inițiativa președintelui Igor Dodon și a Guvernului Ion Chicu. Astfel, după ce în septembrie a fost aplicată prima etapă de dublare a salariilor, leafa unui medic chirurg, care activează în ture de noapte, a ajuns să fie de peste 27 de mii de lei, sau cu peste 80% mai mult față de martie, când ridica 14 mii de lei pe lună.

În septembrie, salariul unei asistente medicale de la Terapia intensivă, care are o vechime de muncă de peste 20 de ani și activează în secție cu profil COVID, a depășit suma de 15 mii lei. Leafa a crescut de peste două ori în comparație cu luna martie când a fost de 7 134 de lei. Asistentele medicale cu o vechime în muncă de până la 10 ani au primit în septembrie un salariu de aproape 14 mi de lei, față de 7 mii acum jumătate de an.

Un salariu de două ori mai mare față de luna martie au ridicat în septembrie și infirmierele. Astfel, salariul unei infirmiere de la pediatrie cu ture de noapte este în septembrie de 7 848 lei, față de 3 647 de lei în martie. Infirmierele din secția chirurgie au primit în septembrie un salariu de aproape 8,5 mii de lei.

La propunerea lui Igor Dodon, la 1 septembrie 2020, salariile angajaților din sistemul de sănătate au crescut cu 30%. A doua etapă de majorare, la fel cu 30%, urmează să fie aplicată la 1 ianuarie 2021, iar la 1 iulie 2021 – salariile angajaților din medicină vor crește cu 40%.

De asemenea, potrivit unei legi a Guvernului Chicu, s-a stabilit un supliment de la 50% la 100% la salariul de funcţie pentru personalul implicat nemijlocit în acordarea asistenţei medicale spitaliceşti pacienţilor COVID-19.

Totodată, din 1 aprilie 2020, salariile angajaților din instituțiile medicale încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală s-au majorat cu 10%.