La Spitalul Clinic Republican a fost realizat cu succes cel de-al 100-lea transplant de organe. Cu această ocazie, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a mulțumit pentru viețile salvate specialiștilor implicați în procesul de organizare a serviciului de transplant și efectuare a intervențiilor.

Cel de-al 100-lea beneficiar de transplant de organe este Gheorghe Tomai, în vârstă de 60 de ani. Medicii i-au transplantat un rinichi de la un donator aflat în moarte cerebrală. Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, l-a vizitat pe bărbat și i-a urat sănătate.

“Mă bucur mult pentru dumneavoastră. Acum veți avea o viață normală, fără durere și liberă de aparatul de dializă. Vă doresc multă sănătate. Dumnezeu să vă poarte de grijă și în continuare”, a spus Ruxanda Glavan.

Gheorghe Tomai a fost dependent de aparatul de dializă timp de un an. Cu trei luni în urmă însă a fost inclus în lista de așteptare. “Sunt fericit! Am avut noroc. Mulțumesc acelei familii care a acceptat să cedeze organele rudei aflate în moarte cerebrală. Mulțumesc doctorilor care au luptat pentru viața mea”, a spus Gheorghe Tomai.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a mulțumit profesorilor Vladimir Hotineanu și Adrian Tanase, precum și echipelor medicale pentru realizările obținute în domeniul transplantului.

”Al 100-lea transplant este un mare succes pentru sistemul de sănătate. Aceasta demonstrează că serviciul de transplant este eficient. Ministerul Sănătății va susține în continuare această activitate, astfel încât mai multi pacienți să beneficieze de transplant de organe. Vom avea grijă ca acțiunile planificate în noul program național de transplant să fie realizate în termenele stabilite. Dorim ca în fiecare an să fie efectuate câte 50 de transplanturi de rinichi și 20 de ficat, așa cum prevede noul program”, a declarat Ruxanda Glavan.

De la începutul relansării transplantului de rinichi, în anul 2011, au fost efectuate 66 de intervenții. Autoritățile planifică să majoreze numărul de transplanturi renale cu 60 la sută până în 2021.

„Reuşita constă în rata mare de supravieţuire a pacienţilor şi a numărului de organe transplantate. Cei mai mulţi donatori, în transplantul de rinichi, au fost persoane diagnosticate cu moarte cerebrală. 42 de pacienți au fost salvați datorită faptului că mai multe familii au donat organele rudelor diagnosticate cu moarte cerebrală”, a menționat profesorul Adrian Tănase.

În 2013, a fost efectuat primul transplant de ficat. Iar un an mai târziu, în premieră, medicii au reușit să transplanteze un ficat de la un donator în moarte cerebrală. Beneficiarul a fost Valentina Chicireac, o pacientă în vârstă de 32 de ani, pentru care intervenția a fost ultima ei șansă. Până în prezent, au fost realizate 34 de transplanturi de ficat, dintre care 24 de la donatori în moarte cerebrală. Iar pînă în 2021, rata acestor intervenții urmează să crească cu 45 la sută.