În procesul de achiziționare a autobuzelor Isuzu pentru capitală la începutul anului 2019, a existat o componentă de corupție, deoarece totul a fost făcut prea repede și nu suficient de transparent. Cel puțin asta a declarat primarul Chișinăului, Ion Ceban, în cadrul emisiunii „Piatnița” de la RTR Moldova. Acesta a menționat că municipalitatea a trimis de două ori toate documentele în acest sens autorităților de anchetă.

„Aș dori să precizez că la momentul achiziționării acestor autobuze, compania „MAZ” avea autobuze de același tip, care costau 72 de mii de euro, în timp ce Isuzu a costat municipalitatea aproximativ 107 mii de euro fiecare. Aceste autobuze de la compania „MAZ”, precum și cele achiziționate de la „Isuzu”, erau noi, fără kilometri, dar au stat 2 ani la depozit”, a spus primarul general.

În ceea ce privește proiectul actual al primăriei pentru achiziționarea și asamblarea troleibuzelor și autobuzelor, primarul capitalei a dat asigurări că totul va fi realizat cât mai transparent și printr-o licitație publică.

Reamintim că 31 de autobuze Isuzu au fost achiziționate de Primăria Chișinău la începutul anului trecut de la o companie offshore înregistrată în Cipru. Compania a câștigat competiția, chiar dacă a oferit un preț mai mare decât al doilea participant. Ulterior, a fost deschis un dosar penal pentru a investiga această licitație dubioasă.

Ruslan Codreanu, care la acea vreme era primarul interimar al capitalei, a respins toate acuzațiile împotriva lui și a spus că nu are nicio legătură cu grupul de lucru implicat în achiziționarea autobuzelor.