În cadrul ședinței de miercuri a Guvernului, Premierul Pavel Filip a hotărât să spulbere toate miturile promovate de instituțiile media în privința reformei sistemului de pensii. Astfel, potrivit acestuia, începând cu 1 aprilie curent, pensiile vor crește cu până la 40%. Premierul a făcut și o prezentare pe puncte a reformei cu indicarea beneficiilor pentru cetățeni, dar și menționând că lipsa informațiilor și manipularea din partea unor politicieni alimentează îngrijorările cetățenilor.

”Am obosit de atâtea speculații și în ultimul timp tot mai des și tot mai mult se discută acest subiect. Trebuie  să comunicăm și să transmitem că noi cunoaștem în profunzime toate problemele cu care se confruntă cetățenii, cu atât mai mult cunoaștem situația pensionarilor și nivelul pensiilor. Dar majorările de pensii și salarii nu se fac prin declarații politice, dar prin acțiuni”, a arătat Pavel Filip.

Potrivit agenției de presă Infotag, Prim-ministrul Pavel Filip a arătat că reforma sistemului de pensii se face în două etape.  În prima etapă au fost anulate privilegiile la stabilirea pensiilor pentru unele categorii de cetățeni  deputați, membri ai Guvernului, aleși locali. Apoi s-a decis introducerea obligativității achitării plăților de contribuții sociale instituțiilor de forță. De asemenea, au fost majorate cu 50% pensiile pentru urmași. Această etapă a intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

De la 1 aprilie va intra în vigoare a doua etapă, care este cea mai importantă. Una din prevederi este majorarea pensiei minime până la 1.026 lei, adică cu până 21% și e care vor beneficia 139 de mii de persoane.

A doua parte a reformei este recalcularea pensiilor celor care au intrat în sistem în perioada 2001-2008. De aceasta vor majora 84 de mii de persoane, care vor avea pensii cu până la 37% mai mari, fiind alocate peste 100 de milioane de lei.