Mihai Popșoi, vicepreședintele PAS, a postat astăzi pe rețelele de socializare un link care conține o înregistrare video a uneia dintre susținătoarele Maiei Sandu din Europa. Postare în sine contravine Codului electoral, iar Mihai Popșoi știe acest lucru, tansmite 24h.md cu referire la politics.md.

Susținătoarea din Europa a Maiei Sandu, nu este o oarecare, este chiar Annegret Kramp-Karrenbauer. Mihai Popșoi, la rândul său, nu este doar vicepreședintele PAS, ci este și Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova.

Mihai Popșoi nu este la prima abatere de acest fel. Pe data de 3 octombrie, acesta posta și distribuia în mediul online un conținut similar, vezi captura atașată. Atunci, după câteva ore, și-a sters postarea, iar gestul său a fost trecut cu vederea de toată presa care tace și astăzi complice și îngrijorător.

Deși Mihai Popșoi știe foarte bine că legislația electorală nu permite astfel de lucruri, acum când scriem aceste rânduri, postarea încă este asumată/postată de vicepreședintelui Parlamentului, dovadă a lipsei totale de respect față de lege și față de toți ceilalți competitori angajați în această campanie electorală.

Toata lumea înțelege că Maia Sandu trebuie să scoată voturi și din piatră seacă pentru a opri galopul lui Andrei Năstase către linia de sosire în turul al doilea, unde, unicul, îl face praf pe Dodon, dar nici măcar în asemenea circumstanțe, la un asemenea nivel, o astfel de impertinență și sfidare a legii nu este permisă.

Până în această clipă, presa „independentă” din Republica Moldova tace și nimeni, dar absolut nimeni nu amendează, măcar cu un text informativ, așa cum facem noi, abordarea sfidătoare a celor care ignoră cu mult tupeu legislația în vigoare.

Dacă CEC-ul este încă o instituție funcțională, așteptăm să se autosesizeze și să vină cu o reacție potrivită, ca parte a unui stat de drept autentic, așa cum spune Sandu că-l va construi ea, cu Mihai Popșoi și cu toți ceilalți simpatizanți personali, în Republica Moldova.

PS: Își imaginează cineva că Mihai Popșoi nu cunoaște prevederile Art. 52 din Codul Electoral, mai exact dispozițiile din aliniatele (3) și (8)?

Articolul 52. Agitaţia electorală

(3) Se interzice concurenţilor electorali să implice sub orice formă persoanele care nu sînt cetăţeni ai Republicii Moldova în acţiunile de agitaţie electorală.

(8) Nu pot fi utilizate în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituţii de stat sau autorităţi publice, atît din ţară cît şi de peste hotare, ori organizaţii internaţionale.