Angajaţii instituţiilor medicale publice vor fi salarizaţi conform unui nou mecanism, care va fi pus în aplicare de la 1 iulie curent. Prevederea se conține într-un proiect de hotărâre, aprobat astăzi de Guvern, informează 24h.MD.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Ruxanda Glavan, documentul prevede schimbarea noţiunii de salariu tarifar în salariu de funcţie.

„Repartizarea pe interior a creşterii plăţilor va avea loc în conformitate cu funcţia deținută, plus performanţa. La acest salariu suplimentar fiecare angajat medical va beneficia de plăţi  în mărime cel puţin 15% din salariul de bază, în funcție de indicatorii de performanţă. Totodată, adaosul poate crește până la 100%-200% din salariu, în funcție de resursele financiare identificate de conducătorul instituţiei medicale”, a specificat Ruxanda Glavan.

Scopul proiectului este de a motiva tinerii, care și-au finalizat studiile, să rămână și să se angajeze în Republica Moldova.

„În acest sens, creşterea salarială totală în instituţiile medicale pentru acest an este prognozată în mărime de circa 300 de milioane de lei. Cea mai mare majorare se va atesta în rândul tinerilor specialişti, care au o vechime în muncă de până la 10 ani. Procentual, pentru 80% dintre aceştia salariile se vor dubla. Pentru specialiştii cu o vechime în muncă de peste 20 de ani, sporul va fi mai mic și va constitui, în medie pe sistem, circa 20%”, a mai spus ministrul Sănătății.