Până la sfârșitul acestui an, în Republica Moldova ar putea fi date în exploatare aproximativ opt mii de apartamente, cele mai multe de la independență încoace. Potrivit unor experți economici, este vorba despre o recuperare a industriei construcțiilor după stagnarea din anul precedent. Pe de altă parte, experții imobiliari, subliniază că pe piață sunt mai multe apartamente de vânzare, decât puterea de cumpărare a cetățenilor.

În acest an, în Republica Moldova ar putea fi dat în exploatare un număr record de apartamente din ultimii 26 de ani, estimează expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. Motivul ar fi stabilizarea pieței imobiliare la nivelul de jos. În 2016, s-au cumpărat mai puține apartamente pe fundalul scăderii remitențelor și a veniturilor mici a populației.

„Cred că factorul de bază este cererea amânată de anul trecut, când populația avea o incertitudine despre ce se va întâmpla pe piața imobiliară. Anul trecut a scăzut mult și ipoteca, oamenii nu au mai luat credite ca să procure apartamente. În 2017 avem un efect dublu: cumpără apartamente cei care voiau să o facă anul acesta, dar și cetățenii care voiau să facă achiziții de imobiliare anul trecut, dar au renunțat din cauza instabilității”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță, citat de Radio Chișinău.

Expertul economic le recomandă peroanelor care vor să-și cumpere un apartament nou și au banii necesari să mai negocieze prețul, pentru că acum companiile de construcții au nevoie de bani în numerar.